sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Marraskuun kuulumiset

Hieman on taas ollut hiljaisempaa täällä, onneksi kuitenkin treenaamaan on kerennyt. Marraskuu tuntui jotenkin poikkeuksellisen lyhyeltä, syy on varmasti työkiireiden johon yhdistää nousujohteista treeniä ja muutamia testejä. Nyt on joka lajin kohdalla tehty ensimmäiset testit, eli pyörällä on ajettu FTP testi, 10km kovempi juoksu on kellotettu ja uinnissa ensimmäinen CSS testi on takana. Nämä määrittelevät siis hieman lähtötasoa, ja testejä pitäisi toistaa 4-6 viikon välein jotta nähdään onko kehitystä tapahtunut ja tarvitseeko jotain lajia harjoitella muita enemmän.

En valitettavasti päässyt juoksemaan Aktia cupin 10km maantiekisaa, joten jouduin sinnittelemään oman 10km kovan juoksun. Aika tylsäähän tuollaisen lenkin juokseminen yksinään on, eli hieman kirittäjiä olisi tarvittu avuksi. Juoksun keskuspuistossa GPS:n mittaamana 10km pätkän, ja aika oli aika tasa 42min 30sek. Tämä vauhti ei vielä päätä huimaa, mutta uskon että koska tämä oli ensimmäinen ei vauhtia vielä voikaan liikaa olla. Juoksun aikana jalat tuntuivat hyviltä, mutta hengityselimistä oli ihmeissään. Tätä ennen olen muistaakseni viimeksi elokuussa rallatellut yli 180 sykkeillä, joten syystäkin kroppa hieman ihmeissään että mitäköhän tässä tapahtuu. Hieman siis vauhdin puutetta vielä, mutta lenkin hyvä puoli oli se että karstat tuntui palavan ja tämän vedon jälkeen on kevyiden lenkkien vauhdit heti lähempänä viime kesän lukemia. Joulukuussa tarkoitus sitten kokeilla Aktia Cupia, eli katsotaan mihin aikaan silloin tuo 10km taittuu.

Pyörällä ajelin trainerilla tutun ihanan FTP testin. Käytännössä tässä ajetaan alkuverryttelyn jälkeen ensiksi 5min maksimiveto mahdollisimman tasaisesti, eli tällä avataan hieman koneistoa sekä poistetaan pahin herkkyys jaloista. Tämän jälkeen rullaillaan 10min, jonka jälkeen alkaa itse 20min testi missä pyritään ajamaan niin kovaa ja niin tasaisesti kuin mahdollista. Viime keväältä edellinen 20min keskiarvo oli 214w, ja nyt lukema oli yllätykseksi jopa 219w. Tästä olin positiivisesti yllättynyt, eli olisin odottanut samaa tasoa kuin viime keväänä, mutta mukava nähdä että nyt jo taso on samaa kuin maaliskuussa. Nyt jos vain pystyn ajamaan onnistuneita FTP vetoja talven läpi, on ensi kesänä toivon mukaan taas eri ääni kellossa pyörän suhteen.

Kuukauden murheenkryyni on sitten uinti, pieni pettymys kun miettii että tähän on laitettu normaalia enemmän paukkuja syksyn aikana. Viikko sitten uimme CSS testin, eli 400m ja 200m maksimivedot. Olin ajatellut että 6.45-6.50 pitäisi olla 400m vedon aika, viime keväänä 400m uinti taittui tasan 7.00 aikaan ja sekin oli aika huono uinti. Uimme testin 50m altaassa, ja olin toki seuraillut vauhteja treenien aikana ja siksi ajattelin että tuo tavoitteeni oli realistinen. Ensimmäisen sata metriä hengitin joka kolmannella, jonka jälkeen aloin hengittämään joka toisella jotta happea saisi mahdollisimman paljon. Aika nopeasti uinti hajosikin sitten kokonaan, eli tässä kohtaa oli huono huomata että kaikki tekniikkaparannukset olin sisäistänyt hengittämällä joka kolmannella. Testi oli melkein ensimmäinen kerta tänä syksynä kun hengittelin joka toisella, ja lopputulos olikin aika kamala. Uinti alkoi kiemurtelemaan aika pahasti, ja loppuaika oli taas tasan 7.00. Väliajat olivat 1.37, 1.45, 1.47 ja 1.51, Nopeasti kun katsoo niin täysin epäonnistunut vaihdinjako, mutta osasyynä on myös hengitysrytmin vaihdos eikä pelkkä hyytyminen. 200m meni aikaan 3.19, eli siinä samoja haasteita kuin 400m testissä. CSS vauhdiksi määräytyi 1:51/100m, joka tuntuu hieman alhaiselta mutta ei auta muuta kuin käyttää tätä työkaluna.

Nyt on sitten uinnissa projektina saada hengitys toimimaan joka toisella. Avovedessä tämä on kuitenkin normaali rytmi minulle, eli ei ihme että jos ei avovesi tunnu sujuvan jos uinnista katoaa kaikki järki kun hengitellään joka toisella... Hyvä puoli näissä pieleen menneissä testeissä on juuri se että löytyy ne osa-alueet mitä tulee kehittää. Uinnissa on paljastunut myös toinen pieni haaste, eli tehon käyttö väärään aikaan. Olen keskittynyt ehkä hieman liikaa otteen hakuun ja valitettavasti tämä ei vie juurikaan eteenpäin. Seuraavaksi on siis keskityttävä rennompaan otteenhakuun, eli tarkoitus on tosiaan saada vain käsi paikoilleen jotta veteen saa mahdollisimman hyvän pidon josta kiskoa itseään eteenpäin (tai työntää vettä taaksepäin, ihan kuinka vain...). Näiden avulla uskoisin että seuraavasta CSS testistä irtoaakin jo hyvä siivu pois, mutta vaatii taas toistoja ja toistoja jotta nämä asiat luonnistuu edes jollain tasolla. Omalla kohdalla joulu tuli tänä vuonna jo marraskuussa, eli perjantaina sain ranteeseen Garminin tuoreimman päivityksen triathlon mittareiden saralta. Viikonloppuna muutamia treenejä takana, ja tähän mennessä kaikin puolin tyytyväinen päivitykseen. Parhaita uusia heti huomattavia ominaisuuksia on bluetoothin kautta Connectiin katoavat harjoitukset, ja GPS:n todella herkkä löytyminen. Pitää päivitellä lisää kokemuksia kun on hieman enemmän kilometrejä takana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti