torstai 19. kesäkuuta 2014

Ensimmäinen lomaviikko

Koskaan en ole aikaisemmin pitänyt kesäkuussa lomaa, syynä usein se että loppukesästä on kelit yleisesti paremmat ja olen tykännyt "säästää" lomaa hieman myöhemmälle muutenkin. Nyt kun elokuussa loma ajottuu Kalmarin kisan ympärille jonka jälkeen matka jatkuu Espanjaan, ajattelin että viikko kesämökillä ennen juhannusta olisi varmasti sopiva. Keliltä en odotellut mitään ihmeellistä, mutta nyt täytyy sanoa että Suomen kesä yllätti kyllä kaikesta huolimatta.

Maanantaina ajelin epävakaisesta säästä johtuen 60sek on/off treenin, missä ajetaan siis minutti täysiä aina yhden minuutin palautuksilla. Vetoja on yhdessä sarjassa viisi, jonka jälkeen 5min kevyempi palauttelu ja sitten uusi sarja. Tarkoitus oli ajaa 2-3 sarjaa, mutta heti ensimmäisen sarjan jälkeen ymmärsin että kahteen se tulee jäämään. Täytyy sanoa että itsekkin yllätyin treenin rajuudesta. Varsinkin kun heti ensimmäiset vedot ajetaan täysiä ja palautus on todella lyhyt, on tämä yksi kovempia treenejä mitä tiedän. Tokan sarjan viimeinen veto oli jo tehoiltaan noin 15% keskiarvoa vaisumpi, eli kaikkien oppien mukaan oli aika lopetella. Treenistä myös huomasin hyvin että en ole maksimivetoja tehnyt paljoa, koska niiden tehot ovat melko vähän esimerkiksi 4-5min vetoja kovempia. Uskon siis että seuraavan 1,5 kuukauden viimeistelyn aikana näitäkin ajetaan, koska nämä tuovat hyvin kisakuntoa esille. Viimeistelytreenit yleisesti tarkoittavat lyhyempiä kestoja mutta kovempaa tehoa, ja nämä minuutin vedot sopivat siihen loistavasti. Suosittelen tätä treeniä kaikille jotka ovat jostain syystä vihaisia itselleen, tai haluavat yksinkertaisesti ravistella kroppaa kunnolla. Tämän treenin voi myös hyvin tehdä juosten, ja moni huippu käyttääkin juuri tämänkaltaisia treenejä viimeistelyyn ja kisakunnon virittelyyn.

Tiistaina uhmasin sitten keliä ja tarkoitus oli polkea 80-90km pihalla. Treenin piti sisältää 10 minuutin hieman kovempia vetoja, 5 minuutin kestoisia voimavetoja ja lopuksi vielä korkean kadenssin vedot. Heti alkuverran jälkeen kun ajoin ensimmäisen vedon jouduin kääntymään puolessa välissä kun taivaalta alkoi tulla lunta. Toisen vedon sain ajettua loppuun, mutta heti senkin jälkeen jouduin vaihtamaan taas suuntaa kun tummat pilvet tulivat suoraan kohti. Päädyin lopuksi tutulle vanhalle Hämeenlinnantielle ajelemaan voimavetoja, ja kun olin ensimmäisen ajanut totesin että taas ollaan menossa suoraan myrskyn silmään. Ei auttanut kuin täyskäännös, ja takaisin kotia kohti. Voimavedot menivätkin "sinneppäin", eli maastosta ja tuulesta johtuen oli vaikea saada riittävästi vastusta ja tehot jäivätkin ehkä hieman vaisuiksi. Kaksi viimeistä vetoa menikin sitten jäisessä vesisateessa, ja tässä kohtaa päätin polkea vain kotiin mahdollisimman pian. Vaikka varusteita oli hyvin päällä, en ole koskaan ollut näin jäässä pyörälenkin jäljiltä. Kesti yli 10 minuuttia saada ulko-ovi auki, sormet ei vain yksinkertaisesti totelleet ollenkaan. Kun pääsin eteiseen istuin noin 5 minuuttia lattialla riisuen jäisiä kamoja, ja olo oli kaikkea muuta kuin hyvä. Nämä ovat niitä treenejä joista ei oikeasti tiedä haittaako vai hyödyttääkö ne lopulta...

Nyt olen ollut pari päivää sitten mökillä, ja ei täälläkään mikään kesäinen keli ole. Tarkoitus oli uida melko paljon avovesiuintia, mökki kun on saaressa joka tarjoaa loistavat puitteet harjoitteluun. Muuten kaikki siis kohdallaan, paitsi veden lämpötila joka tippui kolean kelin johdosta noin 14 asteen paikkeille. Rannasta hieman ulompana voi olla vieläkin viileämpää, eli vaikka varusteet on kunnossa (neopreenitossut ja hanskat), ei tulisi mieleenkään uidan yli 30 minuutin treenejä. Eilen uin lähisaaren ympäri, ja minuutin välein joutui vaihtamaan hengityspuolta koska naama jäätyi muuten liikaa toiselta puolelta. Kun vedestä lopulta pääsi ylös, ei puheesta tullut juurikaan mitään kun naama oli sen verran kohmeessa. Uinnin päälle tuli sitten tehtyä kevyt kuntopiiri, mutta ei se toki uintia täysin korvaa.

Kerrankin siis mukavaa kun on taas aikaa harjoitella, mutta kelit voisi edes jollain mittapuulla suosia tekemistä. En ole mielestäni hirveän vaativa, mutta nyt alkaa olemaan aika rajoilla että treenejä saa toteutettua kunnolla. Onneksi kevään aikana on saanut paljon hyviä treenejä alle, eli ei kaikki paukut ole toki tämän viikon tekemisissä. Huomenna on tarkoitus siirtyä mökiltä toiselle pyörän voimin, ja toivon tosiaan että ennuste pitää jotenkin edes paikkansa, ja en joudu keskelle raekuuroa tai muuta Suomen kesän raikasta luonnonilmiötä.

Hauskaa juhannusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti