maanantai 10. syyskuuta 2012

Midnight Run ja Vuosaarijuoksu

Kahtena peräkkäisenä viikonloppuna on tullut juostua hieman kisaakin, ja ajattelin nyt kootusti kirjoitella hieman miten meni. Ensiksi oli syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna vuorossa työpaikan tarjoama Midnight Run, josta on näköjään tullut melkoisen suosittu tapahtuma. Oli muutenkin suunntelmissa juosta kova kymppi syyskuun alussa, joten ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Alunperäinen ajatus oli lähteä pyörällä keskustaan, ja juoksun jälkeen pyöräillä palauttavasti kotiin. Keli oli kuitenkin mitä oli, joten siirtymisissä turvauduin sittenkin autoon. Porukkaa oli kerääntynyt Senaatintorille jopa enemmän kuin oletin, ja kertakäyttösadetakit olivat kyllä muodissa. Ilma oli viileä, vettä tuli joka suunnasta, ja tuuli oli melkoisen raju. Ei paljon pahempaa keliä voi olla kun joutuu odottamaan suhteellisen pitkään juoksun lähtöä...

Juuri ennen lähtöä kävin juoksemassa noin kilometrin kiihtyvän alkulämmittelyn, tai sanotaan että se oli ainoa keino pysyä edes jotenkin lämpimänä lähtöä odotellessa... Pääsin onneksi itse lähtemään heti ekasta ryhmästä, ja lämmittelyn jälkeen odottelin noin 5 minuuttia ja sitten mentiin. Yllätyin miten hyvin pääsi heti juoksemaan kovaa, ja eka kilometri menikin mittarin mukaan alle 4min/km epähuomiossa. Sitten muutama kovempi mäki ja vähän vastatuulta tasoitti tilannetta, eli laskeskelin itse että tavoitevauhdissa ollaan. 5km kohdalla juoksu muuttui hieman rankemmaksi, kun noin 10m leveä ja 5m korkea Stadium kyltti kaatui tuulen puuskan johdosta suoraan päälle. Minä ja noin viisi muuta juoksijaa pysähtyi paikoilleen, ja siitä sitten kiipeillen yli ja jatkamaan. Onneksi kenellekkään ei käynyt mitään, ja sain juoksun rytmistä melkein heti taas kiinni.

Vauhti oli koko ajan todella tasainen, eli vajaa 4:10min/km mentiin koko ajan. Vasta noin 8km kohdalla alkoi henkinen taistelu, ja olin jo silloin aika varma että kivasti tämä menee maaliin. Vika kilometri oli sitten tuttua tuskaa, mutta vauhti ei sen kummemmin kuitenkaan hyytynyt ja maalissa olin ihan mukavan voimissani. Pahinta juoksussa oli kuitenkin järjettömän liukas rata (märät mukulakivet, puusillat, raitiovaunukiskot, lukuisat tiukat mutkat), eli siihen nähden pitää olla tyytyväinen ylläpidettyyn vauhtiin. Loppuaika oli 41.18, eli tuli samalla tehtyä uusi kympin ennätys. Ensi kesänä voisi kokeilla 40min taittamista radalla, ei pitäisi olla enään täysin ulottumattomissa.

Nyt lauantaina oli vuorossa seuraava harjoituskilpailu, eli Vuosaarijuoksu. Halusin vielä syksyllä juosta yhden puolikkaan kovana treeninä, keväinen HCR oli sen verran kamala suoritus, että halusin yhden ehjän puolikkaan tälle vuodelle. Viivalla oli noin 200 juoksijaa, joista osa taisi myös kävellä 10km matkan. Matkoina oli siis sekä puolikas että varttimatka, ja luulen että osallistujia oli saman verran kummallekkin matkalle. Reitti oli kaksi kierrosta 10,55km rataa, ja melko tasainen reitti oli kyseessä Vuosaaren lenkkipolkuja pitkin. Nyt oli suunnitelmissa pitää vauhti alle 4:30min/km, ja sykkeet koko ajan käytännössä VK puolella. Matkaan lähdettyäni löysin taas melko nopeasti oikean rytmin, ja vauhdin ylläpito tuntui suhteellisen mukavalta.

Eka kierros menikin suhteellisen helposti,  keskisykkeet olivat mukavasti VK puolella, ja siltä meno myös tuntui. Ekan kierroksen aikana näkyi jonkin verran muita juoksijoita, mutta toisen kierroksen aikana en käytännössä nähnyt ketään muita. Muutama sauvakävelijä tuli vastaan, hieman joku myös näytti hämmästyneeltä, kun yhtäkkiä joku ohittaa juosten numerolappu rinnassa Vuosaareen puistoissa... Noin 17km kohdalla alkoi sitten jo väsy tuntua, ja päätin jo etten edes yritä mitään loppukiriä, vaan juoksen tasaisesti maaliin. Noin 20km kohdalla tuli vielä viimeinen jyrkkä mäki, ja sen köpöttelin hitaasti ylös jottei jalat ole aivan loppu juoksun jälkeen. Lopuksi löytyi vielä kevyt rullaava askel, ja maaliin ajassa 1:32:31. Hieman kovempaa tuli juostua kuin suunnittelin, eli keskivauhti oli noin 4.23min/km, mutta rasitustaso oli aika tarkkaan sitä mitä mietinkin. Kummastakin juoksusta jäi hyvät fiilikset, tuntuu taas että tekemisessä on oikeasti jotain järkeä, ja harjoitukset ovat toimineet.

Vielä on muutama laatu harjoitus jäljellä, sekä muutama kiihtyvä noin 20km lenkki ennen H-hetkeä. Täytyy pitää huoli että ei tule vammoja, ei vilustu ja että positiivinen vire säilyy vielä hetken niin saadaan kausi pakettiin vielä yhden ennätyksen kera :)

7 kommenttia:

 1. Hyvä Toffe! Sulla on kyllä mahtavat juoksujalat, ei voi kuin onnitella hienoista juoksuista!

  VastaaPoista
 2. 41.18 on kyllä ihan hieno aika tollasissa olosuhteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ollaan ihan tyytyväisiä, myötätuultakin oli toki mukana mutta jos olis saanut valita niin kuiva ja tyyni keli olis ollut ehkä vähän mukavampi :)

   Poista
 3. Onnea myös hyvin menneestä Midnight runista! Heitin sulle "blogitunnustuksen", näitä tekstejä kun on sen verran mukava lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ihan hauska tietää että edes joku lukee omia raapustuksia, täytyy vielä vähän aktivoitua ja yrittää kirjotella vähän useammin/järkevämpiä kirjoituksia, lähiakoina ollut jotenkin sana vähän hukassa :)

   Poista
 4. Hei Toffe! Munkin blogissa on sinulle tunnustus, ihan samasta syystä kuin Iinankin!

  VastaaPoista