sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kuopion perusmatka 11.8.2012

Kauden kakkoskisasta tuli sitten tämän kesän pääkisa, Joroisten puolimatka kun jäi väliin omalta osalta. Loppuaika kisasta oli 2.33.15, eli parannusta viime vuodesta noin 10 minuuttia, mihin olen enemmän kuin tyytyväinen. Hieman liikaa kestävyystreeniä on tehty varsinkin pyörällä, joten hieman ristiriitaiset oli fiilikset edeltävällä viikolla perusmatkan kilpailusta. Lauantai kun läheni niin alkoi normaali kisajännistys hiipimään esille, mikä omalla osalla on merkinnyt pelkkää hyvää. Lisäksi viime vuonna tykästyi kisaan paljon, ja paikalle oli tulossa paljon tuttuja, joten loistava päivä oli varmasti tiedossa kisan kulusta huolimatta. Seuraavassa hieman tunnelmia reissusta.

Ajelin itse paikalle perjantaina, ja kävin samantien ilmoittautumassa sekä hakemassa kirjekuoren kisatoimistolta. Muuten perjantai iltana ei mitään sen ihmeellisempää kerennyt tekemään, vaan melko nopeasti löysin itseni sängystä olympialaisia katsomasta. Lauantaina heräilin puoli seitsemän aikaan, ja aamupalan jälkeen hyppäsin pyörän selkään ja lähdin kohti kisa-aluetta. Pyörän katsastuksessa ei kauaa mennyt, ja pääsin nopeasti laittamaan kamoja paikoilleen. Edellisenä iltana oli jo pistänyt merkille, että kisa-alue on muuttunut viime vuodesta. Siirtymää järvestä vaihtoalueelle sekä pyörän lähtöön oli tullut paljon lisää, mikä tietenkin vaikuttaa kokonaisaikavertailuun. Aloin jo miettimään tuleeko tavoite pitämään, mutta mietin nopeasti että jos vaikka tulisin samaan aikaan maaliin, olisi se kuitenkin parannusta viime vuodesta siirtymien pidennyksen takia. Itseasiassa ainoa pieni miinus kisassa oli juuri vaihtoalue, joka oli minusta ahdas. Kun kilpailijoita oli vaihtamassa varusteita, ei ollut mitään mahdollisuutta mahtua itse ohi pyörän kanssa. Sain valmistelut kuitenkin nopeasti tehtyä, ja päätin lähteä kuuntelemaan kisa-infoa joka oli tuntia ennen lähtöä.

Noin 12 astetta lämmintä

Tiivis tunnelma
Kisainfon jälkeen tuli melkein kiire saada märkäpuku päälle, ja menin suoraan järveen ajatuksena tehdä lyhyt verryttely, jotta kädet vähän aukeavat. Silloin tajusin että 17 asteinen vesi on tosiaan melko kylmää, ja mietin mitäköhän uinnista tulee. Vielä seurakavereiden kanssa vikat spekulaatiot, ja sitten lähdettiinkin hakemaan omaa paikkaa startissa. Itse menin melkoi oikealle ja suhteellisen keskelle, ja minusta paikka oli oiva valinta. Heti lähdössä oli tietenkin melko kova ruuhka, mutta mitään kamalaa painia siitä ei tullut. Pari iskua tuli, mutta onhan tätä meininkiä jo monesti Kuusiksella tullut harjoiteltua. Vähän epätasaista unti oli ekalle poijulle, ja eka poijukäännös uitiin käytännössä monen uimarin kanssa päällekkäin. Sen jäkeen porukka hajaantui, ja pääsin uimaan omaa uintia loppuun asti. Pysyin koko uinnin oikeassa reunassa, eli kun rata kierrettiin myötäpäivään tarkoittaa se sisäreunaa. Tilaa oli vaikka kuinka, ja omasta mielestäni suurin osa ui aika pitkällä vasemmalla. En tiedä oliko uintimatkani pitempi, mutta rannalta kun katselin näytti se kyllä aika suoralta reitiltä, ja sain sitäpaitsi uida yksin. Ekan kierroksen jälkeen kun meniin veteen uudestaan, huomasin että olin Stubbin kanssa aivan rinta rinnan uinnissa. Toinen kierros meni sitten aika mukavasti yksin uidessa, eikä mitään pahaa hyytymistä tullut vaan pidin saman tahdin koko matkan. Uin siihen asti kunnes kädet osuivat pohjaan, ja siitä vauhdilla kohti vaihtoaluetta. Uinnin aika oli 29.42, eli ihan suunnitelman mukaan mentiin. Huomasin että Alex menee noin metrin edelläni juostessa vaihtoon, eli toinenkin kierros näytti menevän meillä aivan samaa tahtia. Eka vaihto meni kohtalaisesti, hieman oli vaikeuksia riisua märkäpukua sekä pukea pitkähihaista pyöräpaitaa päälle märkänä. Omasta mittarista katsoin että vaihdon aika oli 3.41, eli kyllä siihen monta minuuttia meni siirtymisineen. Pitää varmaan alkaa harjoittelemaan vaihtoa polkimet kiinni pyörässä.

Lähdön tunnelmaa
Pyöräily kierrettiin neljänä 10km kierroksena, ja reitti oli tuttu viime vuodesta. Kylmä vesi ja märät kompressiosukat eivät jalkoja aluksi oikein lämmittäneet. Meni noin 15km kunnes reisistä alkoi löytymään tarvittavia tehoja, eli aluksi joutui pyörittämään yli 100 kadenssilla että pääsi eteenpäin. Vasta noin 20km kohdalla alkoi jalat lämpiämään, ja voimaa tuntui löytyvän ja pyörään sai vähän vauhtia. Hieman paremmin tuntui pyörä kulkevan, mutta on tässä vielä paljon tekemistä juoksuun verrattuna. Moni tuli ohi pyörällä, ja osa vielä pelottavan lujaa. Vaikein minusta on pyörässä keskittyminen kovaa ajamiseen. Heti kun alkaa miettimään jotain muuta kuin ajamista, tippuu vauhti ja tehot jonkin verran. Juoksussa on minusta helpompi keskittyä kovaa juoksemiseen, kun pyörällä se menee turhan helposti sunnuntailenkiksi. Ensi vuodeksi pitää siis treenata itsensä psyykkaamista, eli ajatus ei saa harhailla. Kisassa on tarkoitus ajaa kovaa ja silloin siihen pitää keskittyä. Nopeasti neljä kierrosta omasta mielestä meni, ja pyöräilyaika oman mittarin mukaan oli 1.14.37, eli keskinopeus oli noin 31,5km/h. Reitti ei ole toki nopein pyöräreitti, joten ihan tyytyväinen pitää olla. Toka vaihto meni noepasti, eli kengät vaihtoon ja pitkähihainen pois. Tokaan vaihtoon tuhraantui aikaa 1.31. Järjestäjien ilmoittama pyöräaika vaihtoineen oli 1.19.46, eli monta minuuttia nopeammin kuin edellisenä vuonna.

Aikamoinen varustekaaos
Juoksussa oli selvä suunnitelma, kaikki kilometrit alle 4:30min/km vauhtia. Heti huomasin että nesteytys ei mennyt ihan putkeen, kun pakottava tarve pistäytyä pusikossa tuli heti ekalla kilometrillä. Kupla otsassa oli aluksi ikävä juosta, joten vauhdin pitäminen tuntui aika pahalta. Monesti mietin mihin pusikkoon hyppään, mutta noin 5km kohdalla totesin että selviän maaliin asti ilman pysähdystä, joten ei muuta kuin matka jatkuu. Eka 5km tuntui siis aika pahalta, mutta sen jälkeen jotenkin taivas aukesi. Edessäni juoksi joku kaveri, joka vaihteli todella rajusti vauhtia. Aina kun saavutin kaverin, vilkaisi hän taakseen ja kiihdytti melko paljon. Eroa tuli aina noin 40m, kunnes sain hänet taas kiinni. Kilometrit 6-8 menivät reiluun 4:20min/km vauhtiin, eli hieman oli vauhti kiihtynyt alusta. Vikan kierroksen alussa juoksin kaverin rinnalle, ja sanoin että kantapäihin kiinni vaan niin otetaan loppukiri. Painelin ohi ja aloitin kierroksen mittaisen loppukirin. Vikat kaksi kilometriä menivät noin 4:10min/km vauhtiin, ja maaliin tulin yllättävän hyvässä kunnossa. Taas mietitytti olisiko voinut kiristää pyörää tai juoksua, mutta olin kyllä tyytyväinen 10min aikaparannukseen. Ero on pieni vauhdissa, eli jos olisin lähtenyt esimerkiksi 4:20min/km vauhtia, olisi juoksu voinut hyytyä pahasti. Juoksun kello pysähtyi lopulta aikaan 43:47, eli kovempaa kuin uskalsin toivoa.


Jos oppis joskus nostamaan ne kädet oikeaan asentoon...
Uusi PB!
Itsensä keräilyä maalialueella, kuvassa myös Alex
Kaikki meni siis enemmän tai vähemmän niin kuin suunnittelin. Pyörä oli mitä oli, eli hieman kovemmalla psyykkauksella olisi voinut ehkä vähän kiristää. Toisaalta vaikutus juoksuun olisi voinut olla myös merkittävä, eli voisin kyllä todeta että suoritus oli oman kunnon mukainen. Positiivisimmat fiilikset jäivät uinnista sekä juoksusta. Uinti tuntui paljon mukavemmalta kuin vuosi sitten, ja aikakin painui alle 30 minuutin, vaikka ymmärsin että reitti ei ainakaan alimittainen ollut. Jotkut puhuivat että uinti olisi ollut noin 100m ylipitkä, ja oma mittari antoi lukemaksi tasan 1600m. Juoksu pyörän päälle kulki kuten toivoinkin, loistavasti. Tuli samalla om PB 10km juoksussa, eli en ole koskaan aikaisemmin juossut matkaa alle 45 minuutin. Oma juoksu vaatii näköjään vähän alkulämmittelyä ennen kuin nopeutta alkaa löytyä. Nyt voi sitten hyvin fiiliksin jatkaa juoksupainotteista harjoittelua, ja pyrkiä juoksemaan yhtä onnistunut kisa Berliinissä syyskuussa. Onnittelut myös kaikille muille tutuille, jotkut saivat SM mitaleita eri sarjoissa ja monet tekivät omia ennätyksiään. Oman ennätyksen ohella on aina mukavaa kun näkee muita jotka onnistuvat pääsemään tavoitteisiinsa!
6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen pointti ajatusten harhailemisesta ja vauhdin putoamisesta pyöräilyssä; mulla taitaa olla ihan sama ongelma. On sulla vaan mahtava juoksuvauhti! Hieno kisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti aika yleinen juttu kun yksin ajelee, varsinkin jos pitäis mennä kovaa :) Juoksu meni ihan hyvin kyllä, mutta onhan siinäkin vielä parannettavaa. Duunia pitää tehdä pyörän kanssa että sekin alkaa kulkemaan niin saisi tuloksia vielä paremmaksi. Kuten sanoit, hyvä kisa ja teidän poppoolla meni kyllä loistavasti!

   Poista
 2. Hyvin juostu, Toffe! Itselläni oli ajatus että 45.00 olisi optimaalinen tulos, johon melkein ylsin. Uinnissa sain melkoisen iskun päähäni (eka kerta!) ja kesti 1-2 minsaa kun siinä vähän keräilin itseäni... t. Magnus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Mulla ei onneksi tullut tällä kertaa kuin vähän osumaa uinnissa, ja muutama kovempi potku. Siinä menee kyllä pakka hieman sekaisin jos tulee kunnolla osumaa, hyvä että sait kuitenkin kerättyä itsesi. Seuraavalla kerralla jos tulee osumaa on tilanne varmasti jo eri, eli kyllä näihin iskuihinkin tottuu edes jollain tasolla :)

   Poista
 3. Uintiaikoja korjattiin jo näköjään pari minuttia alas sen ajanottovirheen takia, josta Magnuksen kanssa rupateltiin alustavia tuloslistoja katsellessa. Silti voi hyvinkin pitää paikkansa, että uintimatka oli 100 m ylimittainen, koska sain uinnista 2-3 minuuttia huonomman ajan kuin normaalisti vaikka ihan mukavasti tuntui soljuvan. Kova juoksuaika sinulla tosiaan. Onnittelut! Olin asettanut omaksi juoksuaikatavoitteeksi 43.48. Näköjään pääsit Toffe juuri sen alle. t. Mikael

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Tarkka tavoite sulla on ollut juoksussa, ja eihän se pitkälle jäänyt jos oikein tuloslistasta kattelin :)

   Poista