torstai 23. helmikuuta 2012

Mittarin uittamista

Nyt on käyty uuden Garminin kanssa pari kertaa altaassa. Viime sunnuntaina oli kyseessä HelTrin uintitreenit, ja silloin FR 910 joutui heti koetukselle kun Jupis piti erinlaisia tekniikkaharjoituksia. Olihan se ennalta arvattavissa että ei se ihan täydellisesti siinä mukana pysy, vikaa oli myös käyttäjässä joka oli jättänyt lukematta osan ohjekirjasta...

Tänään hieman viisaampana menin sitten uimaan Leppävaaraan, ja tarkoitus uida 2900m setti erinlaisia sarjoja. Olin myös tutkinut hieman ohjekirjaa, ja muutaman vinkin kera hyppäsin altaaseen. Taustaksi voi kertoa että mittari ei siis käytä tietenkään mitään GPS signaalia sisäuinnissa, vaan käyttöön tulee kiihtyvyysmittari joka tuntee miten mittaria liikutellaan. Kun laite kytketään allasuinti asentoon, kysyy se ensiksi altaan mittaa. Tämän syötettyä ei tarvitse muistaa enään muuta kuin ilmoittaa mittarille koska lepäät ja koska uit, eli mittarin laittaa käyntiin kun uinti alkaa, mutta jos palautellaan päädyssä tulisi muistaa painaa kierrospainiketta kun lepo alkaa ja loppuu niin mittari ei luule että ollaan liikenteessä (on mittareita jotka ymmärtää tauot sen kummemmin käskemättä, eli voisi olla odotettavissa että tämäkin hoituu ohjelmistopäivityksellä joskus tulevaisuudessa).

Kun ylläolevat asiat muistaa, on mittari uskomattoman tarkka. Kiihtyvyyssensori tunnistaa loistavasti käännökset (en tee volttikäännöksiä, mutta niissäkään ei pitäis olla ongelmaa), ja matka on tasan se mitä ui. Uintini oli tarkka 2900m ja mittarin näyttämä kokonaismatka on 2925m, eli yksi altaanmitta on tullut jostain lisää. Tähän uintiin kuului yhteensä 18 intervallia, eli kierrospainiketta tuli painettua aika usein ja taukojakin oli melko paljon, rataa vaihdoin kahdesti ja ohittamaan tai päästämään ohi joutui muutamaan kertaan. Uinti ei ollut mitenkään jatkuvaa puhdasta kelaamista, vaan muitakin liikkeitä kuin krooliuintia oli mukana, joten minusta todella tarkka lukema. Pysäytin mittarin yhdessä vaiheessa kun kävin poissa altaasta, ja luulen että tuo extra 25m tuli silloin kun käynnistin laitteen uudelleen ja lähdin liikkeelle uudestaan.

Suora palaute mittarilta altaassa oli jo loistava. Pidin näkymää näytössä joka näytti aina edellisen intervallin matkan, ajan sekä nopeuden muutettuna min/100m. Loistavaa saada heti palautetta vauhdista, en ole ollut hirveän innokas kuikuilemaan seinälle sekunttikellon perään. Kotiin päästyäni piti tietenkin purkaa tieto koneelle, ja sitähän riittikin sitten tulkittavaksi. Alla muutama näkymä miltä uintidata näyttää SportTracks ohjelmassa.

Uinti pilkottu intervalleihin, automaattista kun muistaa altaassa määrittää tauot kierrospainikkeella
Eri tilastoja uinnista, ja mahdollisuuksia eri taulukoihin melkein liikaa...
Eli koneelta näkee kaikki pienetkin yksityiskohdat uinnista. Uin testin vuoksi yhteensä 100m rintaa alku- ja loppuverran aikana, mutta mittari tunnisti sen minun kohdallani vapariksi. Tästä en kyllä syytä mittaria,  oma rintatekniikka on niin kamalaa että mukavaa että tunnisti uinniksi ylipäätänsä. Uin myös testiksi vähän selkää, ja sen mittari tunnisti hyvin. Minusta tiedot uinnista olivat enemmän kuin kattavat, tästä varmasti hyötyvät todella kokeneetkin uimarit. Joka altaanmitan vedot, ajat, vauhdit ja niiden yhdistelmillä laskettavat tehokkuusmittarit tallentuvat ja niistä voi sitten kukin kaivaa haluamansa tiedon. Minulla riitti että katsoin keskinopeutta ja totesin että taso on surkea :)

Eli nopea yhteenveto ensimmäisestä harjoituksesta:

 • Todella tarkka laite. Ajat, matkat sekä muut tiedot tallentuvat niin kuin pitääkin (kunhan käyttää oikein, mutta ei ole haasteellista)
 • Ei häritse ollenkaan uintia, mittari on kevyt vaikkakin iso
 • Loistavaa palautetta sekä altaassa että kotona koneelta katsottuna
 • Oma tunne on että enemmän näistä tiedoista on hyötyä kuin sykkeen mittaamisesta uidessa
 • Kehityspuolella olisi automaattinen tauon tunnistus, eli ei tarvitsisi pitää huolta intervallien määrittämisestä kierrospainikkeella

3 kommenttia:

 1. Mitenhän toi Sports Traksi näyttää multisport harjoituksen? Onko yksi treeni vai osaako se pilkkoa jotenkin lajit erikseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin siellä pystyy ite pilkkomaan, mut en tosiaan oo vielä kokeillu. Luulen että näyttää yhtenä, ja sit joudut ite pilkkomaan sen eri harjoituksiksi. Muuten näyttää varmaan esim. triathlonissa koko matkan keskinopeutta jolla nyt ei ihan liikaa tee... Pitää tehdä joku hiihto/juoksu treeni ja kokeilla :)

   Poista
 2. Wow! Tuohan näyttää hienolta mittarilta.

  Pitää itse juosta vähän enemmän jäätiköllä, jos sitä vahingossa joutuisi ostamaan uuden Forerunnerin :]

  Tsemppiä
  Eero

  VastaaPoista