maanantai 8. elokuuta 2011

Kuopion perusmatka

Siinä se oli, elämäni eka virallinen triathlon. Päätavoite oli tulla ehjänä maaliin hymyillen (tai ainakin pian maaliintulon jälkeen), ja tämä onnistui loistavasti. Heti alkuun täytyy osoittaa iso kiitos Triathlon Team AquaTerra Kuopio Ry:lle hienoista järjestelyistä. En tietenkään voi muihin tapahtumiin verrata mutta voisin varmasti harkita ensikin vuonna osallistumista, jos vain aikataulut osuvat kohdilleen. Loppuaika oli 2:41:15, joten olin erittäin tyytyväinen aikaan. Olin ajatellut jotain 2:50:00 aikaa, joten kisa meni jopa paremmin kuin uskalsin toivoa.

Mutta itse kisaan. Lähtöni oli aamulla kello 8.00, joten herätyskello keskeytti kauneusuneni 5.45. Siitä heti mussuttamaan vähän puuroa ja omenamehua, jonka jälkeen pitikin jo viedä varusteet vaihtoalueelle. Kun olin saanut kamat paikoilleen oli aika siirtyä kisainfoon minne oli suurin osa kisaajista kokoontunut. Lyhyen infon jälkeen menin "numeroitavaksi", ja sitten ei muuta kun märkkäriä päälle ja vähän uimaan alkulämpöjä. Olo oli aamulla hyvä ja energinen, joten luulen itse että valmistautuminen syömisen ja levon osalta meni nappiin. Rannalla juteltiin vielä vähän Arjan kanssa kummankin taktiikasta, ja sitten alkoikin olla lähdön aika.Lähtölaukaus pamahti, ja eikun veteen. Pääsin heti hyvään väliin, ja löysin melko nopeasti hyvän rytmin. Uinnissa oli ongelma, unohdin korvatulpat kokonaan. Kun oli uinut noin 500m niin alkoikin todella mielenkiintoinen suunnistus vedessä. Niin kuin aina ilman korvatulppia, alkoi melko raju huimaus aika tasan toisen poijun kohdalla. Siinä oli sitten tekemistä että pysyi suurinpiirtein linjassa, eli suuntaa joutui tarkistamaan 4-5 vedon välein. Näky oli kuulemma hauska kun hortoilin ekan kierroksen jälkeen 10 metrin matkan rannalla, kunnes kaaduin takaisin järveen uimaan toista kierrosta. Toinen kierros oli melko taistelua suunnistuksen kanssa, ja uinnin loppuaika oli lopulta 32:31. Olisin toivonut lähemmäs 30:00 aikaa, joten uinti ei mennyt niin hyvin kuin ajattelin.
Eka vaihto sujui ilman suuria ongelmia. Laitoin myös pyöräilyyn pitkähihaisen päälle, koska ilma ei ollut paras mahdollinen. Fillarireitin olin tarkastanut edellisenä päivänä, joten tiesin mitä odottaa. Reitti oli 10km kierros joka ajettiin neljä kertaa. Reitillä oli yksi kunnon mäki, ja muutama 90 asteen käännös mutta suurilta osin erittäin mukava reitti. Pyöräilyn aikana sain tankattua pari geeliä ja pullollisen urheilujuomaa, joten energiataso pysyi koko ajan hyvänä. Pyöräilyssä harmittaa vieläkin tehojen puuttumisen tunne. Se on vaikea ymmärtää miten ei voi saada jaloistaan enempää irti vaikka kuinka yrittää. 30km kohdalla olisi ollut menohaluja vaikka kuinka, mutta kun jalat ei tottele. Sykkeetkin oli monesti vain 160 paikkeilla, mutta voimaa ei vaan saa polkimiin. Pyöräilyssä on siis vieläkin vaikka kuinka paljon tekemistä, ja jos aikaa halutaan parantaa niin täältä sitä varmasti saisi eniten pois. Pyöräilyosuus meni ajassa 1:22:42, ja tässä oli siis molemmat vaihdot mukana.Toka vaihto meni kanssa melko rivakasti, ja pääsin hyvällä fiiliksellä aloittamaan juoksun. Aloitin juoksemisen 4:45min/km vauhdilla, ja vauhti tuntui hyvältä alusta alkaen. Noin 5km kohdalla aloin melkein huolestumaan miten kevyeltä juoksu tuntui, joten päätin vähän lisätä vauhtia. Noin 7km kohdalla alkoi jo harmittamaan, koska huomasin että olisin voinut juosta kovempaakin kun virtaa kerran oli jäljellä. 3km loppukiri ei sitten ajassa paljoa enään vaikuttanut, ja juoksu loppuaika oli siis 46:00. Olen varma että vähän suuremmalla riskillä olisi juoksuaika ollut lähempänä 44:00, mikä on ihan hauskaa kun kerran viime kympin ennätys on 45:00 tasan, ilman alkuverryttelyä uimalla ja pyöräillen. Sijoitukseni taisi olla 37, ja olin noin puolivälissä kuntosarjalaisia.Kisasta jäi todella hyvä fiilis. Ehkä kuitenkin on parempi että jäi jotain hampaankoloon, kuin että olisin esimerkiksi sipannut puolessa välissä juoksua, ja joutunut kävelemään maaliviivan yli. Tästä on hyvä jatkaa, ja ensi kesänä voisi kokeilla jotain niinkin villiä kuten 2:30:00 alitus (ja tietenkin ensimmäinen puolirauta kisa). Hyvä juoksu on tietenkin positiivinen asia syyskuussa juostavan maratonin kannalta, mutta kyllä sekä uinti että pyöräily olisi tietenkin mukava saada yhtä vahvaksi kuin juoksu. Onneksi omat heikkoudet on selvillä, joten nyt ei auta siis muuta kuin korjata asiat harjoittelemalla. Ajatellen että vuosi sitten tuotti tuskaa uida 25m altaassa, niin oli 1500m avovesiuinti jo ihan kohtuu parannus. Ensi vuodeksi ei ehkä yhtä isoa harppausta tule tehtyä, mutta parannettavaa on vaikka kuinka.

4 kommenttia:

 1. Onnittelut hienosta suorituksesta!
  Hyvältä näyttää juoksuvauhtisi maratonia ajatellen.

  VastaaPoista
 2. Hienosti meni kisa, onnittelut! Ja juoksuvauhtihan on ihan jäätävä!

  VastaaPoista
 3. Hieno suoritus (ja kiva kisaraportti)! Itsekin suoriuduin elämäni ensimmäsestä perusmatkan kisasta Kuopiossa, yllytyshulluna tosin olin ilmoittautunut mukaan heti SM-kisaan. Huippua tuolla kyllä oli kisata, niin hienot puitteet olivat järjestäjät saaneet aikaan :)

  VastaaPoista
 4. Melko lennokas juoksuvauhti! Tuosta on hyvä jatkaa!

  VastaaPoista